Schengen Vize Randevu İşlemleri
Schengen Vizesi: Schengen Bölgesi’ne üye devletlerden herhangi birinden alınan Schengen vizesi sahibine geçerliliği ve süre kısıtlamaları kadar Avrupa Birliği Schenen üyeleri ve aynı zamanda EFTA Schengen üyeleriyle ilgili olarak tüm Schengen Bölgesi dahilinde serbest dolaşım izni verir.
Schengen Ülkeleri: Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, İzlanda, İtalya, İspanya, İsveç, İsviçre, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Lıhtenştayn, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan, Hollanda
NOT: Schengen ülkesi olmayan fakat Schengen vizesi ile giriş yapılabilecek ülkeler; Bulgaristan, Hırvatistan, Monako, Romanya, San Marina, Vatikan
ALMANYA SCHENGEN VİZESİ
180 günde 90 günü aşmayacak şekilde kısa süreli yapılan ziyaretler için talep edilen vize türüdür. Alınmış olan çok girişli bu vize ile ilk giriş ülkesi Almanya olmak üzere bütün Schengen ülkelerine ziyaret yapılabilir. Almanya konsolosluğunun yetkilendirdiği başvuru merkezleri aracılığı ile randevulu olarak parmak izi uygulamasıyla birlikte başvurular kabul edilmektedir. NOT: Farklı Schengen ülkelerine seyahat etmeyi planlıyorsanız vize almak için en uzun konaklama yapacağınız ülke temsilciliğine başvuru yapmalısınız.
Turistik Vize
Almanya ülkesine yapacağınız seyahatin ülkeyi gezme amaçlı en fazla 14 gün kalmayı talep edeceğiniz vize türüdür. Bu süre içerisinde konaklayacağınız yer belgesi (otel rezervasyonu) ibraz etmeniz zorunludur. Seyahatinizin tamamı Almanya olarak planlanmadıysa önceliğiniz daha çok kalacağınız ülke için vize başvuru yapmak olmalıdır. Birden fazla Schengen ülkesi ziyareti planlıyorsanız ve ülkelerde kalış süreleri eşit ise başvurunuzu ilk iniş yapacağınız ülke olarak planlamanız gerekmektedir. Başvuru esnasında seyahat ülkelerinde yapacağınız toplam harcamalarınızı karşılayabileceğinizi gösteren banka dökümleri ve gelir evrakları ibraz etmelisiniz. Vize başvurusunda bulunduktan sonra başvuru yaptığınız Schengen ülkesi konsolosluğunun yoğunluk durumuna göre sonuçlanma süresi tahmini 15 gün olarak belirlenir.
İş ve Fuar
Almanya ile yapmış olduğunuz ticari işlemleriniz için talep edebileceğiniz vize türüdür. Ticari ilişkileriniz bulunan Alman firması tarafından şahsınıza veya firma adınıza gönderilecek davetiye ile Schengen vize başvurusu sağlayabilirsiniz. Davetiye içeriğinde Almanya’da kalacağınız süre ve ne amaçla seyahat planladığınız belirtilmelidir. Eğer davetiyenizde konaklayacağınız yer bildirilmemiş işe bu seyahat boyunca konaklamanızı ne şekilde sağlayacağınıza ilişkin (otel rezervasyonu) belgeler ibraz etmeniz zorunludur. Türkiye’de bir firmada çalışıyorsanız ve mevcut firmanız sizi Almanya’ya gönderiyor ise firmanıza ait resmi evraklar (vergi levhası, sicil gazetesi vs.) ibraz edilmelidir. Ticari başvurularınızın diğer başvuru türlerine göre sonuçlanma süresi daha kısa (tahmini 1 hafta) sürecektir. Bu vize türü diğer turistik veya aile ziyareti gibi başvuru gibi Schengen olarak sonuçlanacaktır.
Aile ve Arkadaş Ziyareti
Almanya ülkesinde bulunan akrabalarınız veya arkadaşlarınız tarafından davetiye gönderilerek başvuru sağlayabileceğiniz başvuru türüdür. Yakınlarınızın Almanya’da Belediye’ye müracaatları ile pasaport bilgilerinize göre davetiye düzenlenir. Davetiye süreleri genel olarak 6 ay geçerliliği olan ve bu sürenin maksimum 3 aylık kısmını kullanabileceğiniz şekilde düzenlenir. Davetiye için Almanya’daki başvuru sahibine ait ikamet ve gelir belgeleri belediyeler tarafından talep edilir. Bu değerlendirme sağlandıktan sonra belediyenin onayına bağlı olarak süreli veya süresiz (maksimum 6 ay) davetiye kendilerine teslim edilir. Davetiye gönderen kişi ile aile bağı bulunuyor ise başvuru esnasında kanıtlayıcı (nüfus kayıt örnekleri) evraklar sunulması gerekmektedir. Türkiye’deki başvuru sahibi eşi Alman vatandaşı ise konsolosluk harç ödemesi olan 80 Euro başvuru esnasında kendisinden talep edilmeyecektir.
Eğitim, Kültürel ve Sportif Etkinlik Amaçlı
Başvuru türünüz eğitim, öğretim ve gelişim amaçlı olmalıdır. Almanya’daki kurum tarafından size gönderilen kabul belgeleri asılları ile başvuru sağlayabilirsiniz. Bu kabul belgeleri 90 günü geçmiyor ise Schengen vizesi olarak talep edebilirsiniz. 90 gün üzeri bu kategorilerde yapacağınız başvurularınız ulusal vize olarak değerlendirilecektir ve Schengen Vize’si dışında bir yol izlemeniz gerekmektedir. Türkiye’de düzenli bir geliriniz yoksa başvuru esnasında masraflarınızın nasıl karşılanacağına dair evraklar ibraz etmeniz gerekmektedir. Sponsor gösterilmesi durumunda bu beyanda bulunan kişinin 1. derece akrabanız (anne, baba, kardeş vs.) olması gerekmektedir. Staj eğitimi alacak iseniz ve bir gelir elde ediyorsanız bunları kanıtlayıcı nitelikte evraklarınızın başvuru esnasında sunulmuş olması gerekmektedir. Kültürel amaçlı yapacağınız bu başvurularınızın sonuçlanma süresi yoğunluk durumuna göre 1 hafta olarak sürmektedir
Staj ve Öğrenci Gezileri
Başvuru türünüz eğitim, öğretim ve gelişim amaçlı olmalıdır. Almanya’daki kurum tarafından size gönderilen kabul belgeleri asılları ile başvuru sağlayabilirsiniz. Bu kabul belgeleri 90 günü geçmiyor ise Schengen vizesi olarak talep edebilirsiniz. 90 gün üzeri bu kategorilerde yapacağınız başvurularınız ulusal vize olarak değerlendirilecektir ve Schengen Vize’si dışında bir yol izlemeniz gerekmektedir. Türkiye’de düzenli bir geliriniz yoksa başvuru esnasında masraflarınızın nasıl karşılanacağına dair evraklar ibraz etmeniz gerekmektedir. Sponsor gösterilmesi durumunda bu beyanda bulunan kişinin 1. derece akrabanız (anne, baba, kardeş vs.) olması gerekmektedir. Staj eğitimi alacak iseniz ve bir gelir elde ediyorsanız bunları kanıtlayıcı nitelikte evraklarınızın başvuru esnasında sunulmuş olması gerekmektedir. Kültürel amaçlı yapacağınız bu başvurularınızın sonuçlanma süresi yoğunluk durumuna göre 1 hafta olarak sürmektedir.
SCHENGEN BAŞVURULARI İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR
NOT: Evrak listesi genel olarak paylaşılmış olup başvuru türünüze mevcut durumunuza (SSK, Çalışan, İşveren vs.) göre değişkenlik göstermektedir. Net bilgilendirme için çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.
Pasaport: Talep edilen vizenin bitiş tarihinden en az 3 ay sonrasına kadar geçerli olmalıdır. Pasaport 10 yıldan eski olmamalı (uzatma kabul edilmemekte) ve an az iki sayfası boş olmalıdır. Pasaportun resimli sayfası ve son 3 yıl içerisindeki almış olduğunuz vizelerin sayfalarına ait fotokopileri gerekmektedir. Geçerliliği sona ermiş eski pasaportlarda başvuru sırasında ibraz edilmelidir.
NOT 1: Evlilik, boşanma vb. durumlarda ad, soyadı değişiklikleri sebebiyle güncel olmayan pasaport ile başvuru kabul edilmeyecektir.
NOT 2: 18 yaş üstü yabancı uyruklu başvuru sahiplerinin pasaportlarında mutlaka imza alanları dolu olmalıdır.
Başvuru Formu: Formda yer alan tüm bölümler eksiksiz doldurulmalı ve başvuru sahibi tarafından imzalanmış olmalıdır.
Biometrik Fotoğraf: Biometrik özelliklere uygun, rötuşsuz, fonu beyaz, 6 aydan eski olmayan, 35×45 mm ebatlarında 2 adet yüzen net gözüktüğü fotoğraf gerekmektedir.
Seyahat Sağlık Sigortası: En az 30 000 Euro teminatlı ve tüm Schengen ülkelerinde geçerli olmalıdır. Seyahat Sağlık Sigortası poliçenin aslı ıslak kaşe ve imzalı fotokopisi ile ibraz edilmelidir. Seyahat sağlık sigortası her durumu kapsayacak şekilde olmalıdır. Sigorta poliçesinde yürürlüğe girmesi ve sona ermesi ile ilgili saat belirtilmemişse genellikle öğlen 12.00 kabul edilir. Dolayısıyla sadece günün yarısı sigortalı olan bugünler için sigorta şartı yerine getirilmiş sayılmaz.
NOT 1: AB/ AET vatandaşlarının eşleri ve 21 yaş altındaki çocukları seyahat sağlık sigortası ibrazından muaftır. (Almanya vatandaşları hariç.)
NOT 2: Transit vize (Almanya havaalanını Schengen dışı bir ülke için geçiş amaçlı kullanacak ve havaalanında herhangi bir kapı geçişi yapmayacak kişiler) başvurusunda bulunacak kişilerin seyahat sağlık sigortası sonuma zorunluluğu yoktur.
Araç Bilgileri: Uçuş veya tur organizasyonlarının rezervasyonlarını sunulmalı ve gidiş dönüş tarihleri ile seyahat detaylarını içerir olması gerekmektedir.
Konaklama Belgeleri: Seyahat konaklama durumunuza ait belgelerin ibraz edilmesi gerekmektedir. Konaklama rezervasyonları veya Almanya’daki davet eden kişinin yabancılar dairesince ya da bağlı bulundukları belediye kurumlarından hazırlattıkları onaylı davetiyenin aslı ve fotokopisi ibraz edilmelidir.
NOT: Masrafların karşılanacağına dair resmi bir davetiye ibraz edilemez ise, davet eden kişi tarafından yazılacak Almanca düz bir davetiye dilekçesi ile kimlik, ikamet veya oturum belgelerinin sunulması gerekmektedir.
Nüfus Kâğıt Örneği Aslı: Türk vatandaşları için Tam Tekmil Vukuatlı Nüfus Kağıt Örneği ibraz edilmelidir. Bu belge yalnızca OR Barkodu ile kabul edilmektedir. Düşünceler kısmı doldurulmuş olmalıdır. (Sponsorluk durumlarında sponsor olan 1. derece akrabanın nüfus kâğıt örneğinde akrabalık derecesi görünmelidir.)
Ek Gelir Belgeleri: Tapu, araç ruhsatı, kira gelirleri, ek hesap dökümleri vb. diğer gelirler sunulmalıdır.
Dilekçe: Başvuru sahiplerinin 1. Dereceden yakını tarafından destekleneceklerine dair ıslak imzalı, okunaklı, gidiş – dönüş tarihleri ve garanti ibaresinin yer aldığı bir dilekçe ibraz etmeleri gerekmektedir.
NOT: Masrafları karşılayacak sponsor kişi meslek grubuna göre kendi gelir evraklarını eksiksiz ibraz etmelidir.
Meslek ve Gidiş Amacına Göre Evraklar
SSK Çalışanları İçin İDATA Evrak Listesi
- SSK işe giriş bildirgesi (e- devlet barkotlu)
- SSK hizmet dökümü (e- devlet barkotlu)
- İş yeri görev yazısı
- Son 3 aylık maaş bordroları
- Son 3 aylık banka hesap dökümleri (Maaş almış olduğunuz banka tarafından kaşeli imzalı olarak sunulması gerekmektedir.)
- Varsa gayrimenkul fotokopileri (ev tapusu – araba ruhsatı – arsa tapusu)
İşverenler İçin İDATA Ek Evrak Listesi
- Vergi levhası, imza sirküleri, ticari sicil gazetesi (fotokopi)
- Oda sicil kaydı, faaliyet belgesi (yeni tarihli aslı)
- BAĞ-KUR hizmet dökümü (e- devlet barkotlu)
- Son 3 aylık Banka Hesap Dökümü (Güncel kullanmış olduğunuz bankanız tarafından kaşeli – imzalı olarak talep edilmektedir.)
- Varsa gayrimenkul fotokopileri (ev tapusu – araba ruhsatı – arsa tapusu)
Emekliler İçin İDATA Ek Evrak Listesi
- SGK emeklilik yazısı (e- devlet barkotlu)
- Son 3 aylık banka hesap dökümü (Maaş almış olduğunuz banka tarafından kaşeli imzalı olarak sunulması gerekmektedir.)
- Varsa gayrimenkul fotokopileri (ev tapusu, araba ruhsatı, arsa tapusu)
Öğrenciler İçin İDATA Ek Evrak Listesi
- Okuldan seyahat tarihleri için izin yazısı
NOT: Çalışmayan veya düzenli geliri olmayan başvuru sahipleri için sponsorluk evrakları hazırlanmalıdır. Bu evrak listesi başvuru sahibi durumuna göre değişkenlik göstermektedir.
SSK’LI Çalışan Sponsor İçin İDATA Evrak Listesi
- SSK işe giriş bildirgesi
- Hizmet dökümü
- İş yeri görev yazısı
- Son 3 aylık maaş bordrosu
- Varsa gayrimenkul fotokopileri
- Son 3 aylık banka hesap dökümü
- Sponsor dilekçesi
Emekli Sponsorlar İçin İDATA Evrak Listesi
- Emekli maaş yazısı
- Varsa gayrimenkul fotokopileri
- Son 3 aylık banka hesap dökümü
- Sponsor dilekçesi
İşyeri Sahibi Sponsor İçin İDATA Evrak Listesi
- Hizmet dökümü
- Varsa gayrimenkul fotokopileri
- Son 3 aylık banka hesap dökümü
- İş yeri faaliyet belgesi
- Ticari sicil gazetesi
- İmza sirküsü
- Oda sicil gazetesi
- Güncel vergi levhası
- Ek gelir belgesi
- Sponsor dilekçesi
DETAYLI BİLGİ VE RANDEVU İŞLEMLERİNİZ İÇİN ÇAĞRI MERKEZİMİZ İLE İLETİŞİME GEÇİNİZ.